lauantai 14. maaliskuuta 2015

Hiihtolomalla Hollannissa: Amsterdam (1. päivä)


Helmikuun hiihtolomallani siirryin Haagin jälkeen Amsterdamiin. Viikonpäivä oli tiistai. Koska kiertelin aamupäivällä vielä Haagissa, tulin Amsterdamiin yhden maissa. Matkustin tietysti junalla ja saavuin Amsterdamin keskusrautatieasemalle.

Hotellini Inntel Hotels Amsterdan Centre oli erinomaisella paikalla noin viiden minuutin kävelymatkan päässä asemalta. Huoneeksi sain ison kahden hengen huoneen. Varaukseeni ei kuulunut aamiaista, mutt hotellissa selvisi, että se maksoi vain 14 euroa ja päätin kokeilla sitä seuraavana aamuna. Se kannattikin. Erinomainen aamiainen, joten söin sen molempina hotelliaamuinani.

Tiistaina saapuessani en tietenkään jäänyt hotelliin, vaan poistuin nopeasti kaupungille. Olen käynyt Amsterdamissa kaksi kertaa aiemmin, joten en tällä kertaa mennyt kolmeen turistien suosikkikohteeseen eli Anne Frankin taloon, van Gogh Museumiin, enkä Rijksmuseumiin.

Rembrandthuisissa en ollut käynyt, joten suuntasin ensimmäiseksi sinne. Rembrandt asui talossa siihen saakka, kunnes teki konkurssin ja joutui muuttamaan pois. Talo on entisöity säilyneiden tietojen perusteella. Kävin muutama vuosi sitten Atwerpenissa ja siellä Rubensin talossa. Näistä kahdesta taiteilijatalosta Rubensin talo on paljon hienompi. Ilmeisesti hän osasi hoitaa taloutensa paremmin kuin Rembrandt, vaikka jälkimmäinen olikin paljon parempi taiteilija. Joka tapauksessa Rembrandthuisissakin kannattaa käydä. Vaikka oli helmikuu, talossa oli niin paljon kävijöitä, että joissakin huoneissa oli ahdasta (huoneet olivat aika pieniä). Varsinaiseen turistiaikaan sisäänpääsyä joudutaan varmaan rajoittamaan.

Sitten kello olikin jo niin paljon, että piti päästä syömään. Läheinen Rembrandtplein on ravintoloiden ja kahviloiden reunustama aukio, josta jokainen löytää itselleen sopivan ruokapaikan. Muistin Rembrandtpleinin aikaisemmilta käynneiltäni, jolloin oli kesä ja terasseilla oli mukava istuskella. Helmikuussa moni ravintola käytti infrapunalämmittimiä, mutta varsinkin ruokailijat suosivat sisätiloja. Löysin mukavan ravintolan, jossa söin hollantilasen pizzan vastineen eli letun, jonka täytteenä oli kinkkua.

Loppupäivän käytin kävellen. Vain kävelemällä tutustuu kaupunkiin kunnolla. Kävelin Bloemenmarktin (kukkatori) kautta Leidsepleinille. Kukkatorilla myytiin tähän aikaan vuodesta enimmäkseen kukkasipuleita, mutta oli siellä tulppaanejakin. Leidseplein on kesäaikaan iltaelämän keskus, mutta oli sen kahviloissa nytkin paljon istuskelijoita. Minä pidän enemmän Rembrandtpleinista.

Kävelyni aikana pistäydyin kirjakaupassa ja ostin yhden hollantilaisen, englanniksi käännetyn kirjan, jota aloin myöhemmin lukea olutlasillisen ääressä. Keskustan Dam-aukion takana on vanhaan hienoon rakennukseen tehty ostoskeskus Magna Plaza, jota kävin katsomassa, mutta tapani mukaan en mennyt yhteenkään kauppaan. Hotelliin palasin melko aikaisin illalla. Edellisellä viikolla alkanut flunssa väsytti vielä.


Rembrandthuis


Bloemenmarkt
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti