sunnuntai 10. toukokuuta 2015

Goya ja Picasso Pradossa

Prado etukäteen ajan varanneiden sisäänkäynnin puolelta
Pradon vaihtuvissa näyttelyissä on tänä vuonna kaksi mielenkiintoista: 10 Picassoa Baselin taidemuseosta (14.9 saakka) ja Goya Madridissa (7.6 saakka). Pradon vaihtuviin näyttelyihin ei ole erillistä pääsylippua, vaan ne nähdäkseen pitää ostaa lippu, jolla näkee koko museon. Hinta on 14 euroa. Olen käynyt Pradossa aikaisemminkin ja se on valtava museo. Ei kannata edes yrittää katsoa kaikkea kerralla. Tällä kertaa keskityin kahteen edellä mainitsemaani näyttelyyn. Jono oli valtavan pitkä jo toukokuussa, mutta se veti yllättävän hyvin.

10 Picassoa Baselin taidemuseosta
Tämä on selvästi täky (niinkuin Prado tarvitsisi sellaista!). Näyttelyä mainostetaan paljon. Taulut on sijoitettu heti ensimmäiseen saliin sisäänkäynnin jälkeen. Taulut ovat keskellä salia omilla seinäkkeillään. Vertailukohtana on salin seinien vakiotaulut, jotka ovat Rubensia. Melkoinen ero. Kymmenen taulun joukossa on muutama erinomainen, esimerkiksi näyttelyn julisteeseen valittu Istuva harlekiini.

Goya Madridissa
Tämä oli minusta parempi näyttely. Se on sijoitettu Pradon vaihtuvien näyttelyiden saliin ja sisään pääsee vain tiettyinä aikoina, minun käydessäni puolen tunnin välein. Goya ei kiinnosta kävijöitä yhtä paljon kuin Picasso, joten ei ollut tungosta ja tauluja pystyi katselemaan kaikessa rauhassa. Näyttely on erinomaisesti suunniteltu. Taulut on ripustettu teemoittain (yhteiskuntaluokat, huvittelu, metsästys jne.). Näyttelyssä on muidenkin taiteilijoiden kuin Goyan töitä samoista teemoista ja samalta aikakaudelta. Eniten on kuitenkin Goyan maalauksia ja ne kyllä erottuvat muista. Hyvin suositeltava näyttely!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti