torstai 27. joulukuuta 2018

Wien - muutakin kuin musiikkia: museoita

Wienin taidemuseoissa on mistä valita. Kuvan harmaa rakennus on MUMOK eli modernin taiteen museo. Olen käynyt siellä muutama vuosi sitten. Tämän vuoden (2018) lokakuussa olin uudelleen Wienissä ja valitsin käyntikohteeksi Leopold-museon, joka sijaitsee samalla aukiolla MUMOKin kanssa (MuseumsQuartierissa). Leopold-museossa on itävaltalaista taidetta lähinnä 1800- ja 1900-luvuilta. Kuuluisin itävaltalainen taidemaalari lienee Gustav Klimt ja ovathan hänen työnsä hyviä, mutta vähän liian koristeellisia minulle. Sen sijaan Egon Schiele oli vahva ekspressionisti. Hänen kuolemastaan tuli kuluneeksi 100 vuotta vuonna 2018 ja Leopold-museossa on vielä maaliskuulle 2019 näyttely Schielen kunniaksi. Vaikuttavia hienoja maalauksia.

Olen lukenut Freudin teokset Johdatus psykoanalyysiin, Unien tulkinta ja Arkielämämme psykopatologiaa, joten hänen kotimuseonsa Sigmund Freud Museum oli itsestään selvä vierailukohde. Siellä on alkuperäinen odotus- ja vastaanottohuone, jälkimmäinen kuuluisine sohvineen.

Illuusioiden museo on uusi. Se sijaitsee aivan lähellä ydinkeskustan kävelykatua Grabenia. Odotin museolta enemmän. Se on pieni ja näytteillä olleet illuusiot olivat kovin tuttuja.

Kirjojen ystävälle Wienissä on jotakin aivan upeaa: kansalliskirjasto. Sen 1700-luvulta peräisin olevaa rakennusta kannattaa mennä katsomaan (jos pitää vanhoista rakennuksista ja vanhoista kirjoista).

Sigmund Freud Museum

Museon soittokello

Illuusiomuseo

Tuttuja hämäyksiä

Kansalliskirjasto

Kansalliskirjasto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti