perjantai 7. huhtikuuta 2023

Suureellinen Sevilla

Katedraali

 
Otsikon sana suureellinen viittaa Sevillan tärkeimpien turistinähtävyyksien kokoon. Itse kaupunki on vilkas ja eloisa. Keskustassa on ravintoloita ja kahviloita vieri vieressä. Vanhan kaupungin kapeilla ja kiemuraisilla kaduilla menettää helposti suuntavaistonsa. Guadalquivirjoen rannalla tuulenhenkäys saattaa helpottaa päivän kuumuutta, ja illalla ranta kylpee romanttisessa valaistuksessa.

Sevillan katedraali valmistui vuonna 1507. Sitä rakennettiin noin sata vuotta paikalle, jossa aiemmin sijaitsi moskeija. Moskeijasta on joitakin osia tallella katedraaliin sulautettuna. Katedraali on yksi maailman suurimmista kirkoista. Turisti voi vain ihmetellä, mihin ihmiskunta noina aikoina käytti energiaansa ja varojaan. Ostamassani opaskirjassa kerrotaan, että rakentamisesta vastannut korkea kirkonmies sanoi: "rakennamme niin suuren kirkon, että ne jotka näkevät sen valmiina pitävät meitä hulluina". Komea nähtävyyshän katedraali on. Sitä käytetään myös alkuperäiseen tarkoitukseensa. Katedraalissa on Kristoffer Kolumbuksen hauta.

Katedraalin kellotorni, Giralda, oli alun perin moskeijan minareetti. Se on peräisin 1100-luvun lopulta. Kellot sisältävä ylin osa on rakennettu 1500-luvulla. Giraldasta on komeat näkymät kaupunkiin ja sen ympäristöön. Torni on sen verran korkea, että huonokuntoisen ei kannata sinne kiivetä.

Alcázar on kuninkaallinen palatsi, jota Espanjan kuninkaalliset käyttävät vieläkin. Heille varattuja osia lukuun ottamatta Alcázaria pääsee katsomaan. Sen rakennuttivat alun perin maurit 900-luvulta alkaen, ja sitä on laajennettu moneen kertaan. Goottilaistyylinen lisäys poikkeaa selvästi alkuperäisestä islamilaisesta koristeellisuudesta. Palatsi on niin suuri, että siellä kierrellessä löytyy koko ajan uusia ja uusia toinen toistaan hienompia huoneita ja sisäpihoja. Olin Sevillassa maaliskuussa ja silloinkin Alcázarissa oli niin paljon vierailijoita, että oli lähes mahdotonta ottaa kuvia, joihin ei olisi tullut ihmisiä (kuvat alla). Lippu Alcázariin kannattaa ostaa netistä etukäteen, jotta ei tarvitse jonottaa lippuluukulla. Sisäänpääsyjonoon joutuu kuitenkin.

Seuraava mitoiltaan mahtipontinen kohde on Plaza de España. Aukio ja sitä reunustava puoliympyrän muotoinen rakennus rakennettiin vuoden 1929 iberoamerikkalaista maailmannäyttelyä varten. Aukiota reunustavat kanaalit ja sen keskellä on suihkulähde. Rakennuksessa on nykyisin Espanjan hallinnon tiloja ja sotilasmuseo.

Taidemuseo El Museo de Bellas Artes on ehdottomasti vierailemisen arvoinen. Museo on entisessä luostarissa ja jo itse rakennus on mielenkiintoinen. Museo keskittyy espanjalaiseen ja paikalliseen taiteeseen keskiajalta 1900-luvulle. Omat salinsa on Murillolla ja Zurbaránilla. Huomasin myös yhden El Grecon ja Goyan. Museossa oli yllättävän vähän kävijöitä muihin nähtävyyksiin verrattuna. Sisäänpääsy on ilmainen.

Jotain nykyaikaisempaa ovat "Sevillan sienet" eli Metropol Parasol. 26 metriä korkeita puurakenteita on alettu kutsua sieniksi. Niiden alla on mm. arkeologinen museo.

Sevillassa on lyhyin näkemäni raitiotielinja, alle 2 kilometriä, ja siis tosiaan vain yksi linja. Ratiotiessä ei ole ajolankoja, vaan vaunut ladataan pysäkeillä.

Valitsemani hotelli Legado Alcázar oli täysosuma. Se sijaitsee aivan kaupungin keskustassa, muutaman minuutin kävelymatkan päässä Alcázarista ja katedraalista. Keskeisestä sijainnista huolimatta hotelli on hyvin hiljainen. Se on pienen sivukadun päässä, eikä liikenteestä tai ravintoloista ole häiriöitä. Hotelli on pieni, ja sen henkilökunta on erittäin ystävällistä. Huoneeni ikkunasta oli näkymä puistoon.

Katedraali

Katedraali

Kolumbuksen hauta

Giralda


Maisema Giraldasta katedraalin yli kaupungille


Alcázar

Alcázar

Plaza de España

Yksi taidemuseon sisäpihoista

Raitiovaunu

Näkymä hotellihuoneen ikkunasta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti