lauantai 10. syyskuuta 2016

Kaunis Salzburg


Olin kesällä pari päivää Salzburgissa. Tulin sinne junalla Münchenistä.  Ensimmäinen havainto oli heti rautatieasemalla: siellä oli todella siistiä. Asemahalli oli puhdas kuin olohuone heti siivoamisen jälkeen. Sama siisteys jatkui muualla kaupungissa.

Salzburgin vanha keskusta on UNESCOn maailmanperintökohteita. Se on niin pieni, että lyhyelläkin käynnillä ehti kävellä kadut moneen kertaan. Olin Salzburgissa ensimmäistä kertaa ja kävin läpi samat kohteet kuin varmaan kaikki turistit. Hohensalzburgin linnoitus kohoaa kaupungin yläpuolelle. Sinne pääsee köysiradalla ja sieltä on hienot näkymät kaupunkiin ja ympäristöön. Linnoituksen museon näyttelyesineistä mieleen jäivät erityisesti vanhat kidutusvälineet.

Salzburg on Mozartin kaupunki. Mozarts Geburtshaus (Mozartin syntymäkoti) on vierailemisen arvoinen. Sinne ei edes ollut jonoa, mikä on hämmästyttävää. Yhteislipulla pääsee myös taloon, jossa Mozartin perhe asui myöhemmin (Mozart-Wohnhaus).

Mirabellin linnan puutarha Mirabellgarten miellyttää kaikkia puutarhojen ystäviä. Varsinkin ruusutarha on hieno. Pieni hautausmaa Sebastiansfriedhof on keskustassa lähellä linnoituksen köysiradan lähtöpistettä. Sinne on haudattu esim. Mozartin sukulaisia. Hautausmaa on monta sataa vuotta vanha, mutta se on edelleen käytössä (eli siellä on aivan uusiakin hautoja).

Salzburgin läpi virtaavassa Salzach-joessa on kova virtaus, jota jäin ihmettelemään monta kertaa. Joen rannalla on hotelli Sacher, jonka kahvilan Sacher-kakun reseptin väitetään olevan "se ainoa alkuperäinen". Oli alkuperäistä tai ei, oli ainakin hyvää!

Kauniiden vanhojen rakennusten ja Mozartin jälkeen nykyaikaa edusti olut. Vanhaan panimoon on tehty näyttely Stiegl Brauwelt, joka oli kuitenkin aika vaisu. Olen käynyt Amsterdamissa vastaavassa (Heineken Experience), joka oli todella hienosti suunniteltu ja toteutettu. Stiegl Brauweltissa parasta oli kierroksen lopuksi saatavat maistiaiset pikkuruisissa tuopeissa. Niitä sai valita pitkältä listalta kolme kappaletta. Brauwelt on sen verran kaukana keskustasta, että sateisella ilmalla menin sinne bussilla. Salzburgin paikallisliikenne hoidetaan linja-autoilla, raideliikennettä ei ole.

Jos haluaa nauttia tyypillisestä oluttuvasta ja Biergartenista, niin Augustiner Bräustübl on oikea paikka. Siellä on valmistettu olutta 1600-luvulta saakka. Nytkin olut on kunnon puutynnyreissä. Oluttupa on vähättelevä nimitys valtavan suurelle paikalle - Itävallan suurimmalle. Olin siellä lämpimänä lauantai-iltana ja Biergartenissa meno oli melkoista.

Asuin hotellissa Imlauer Bräu ja sitä en voi suositella. Hotellissa kaksi tärkeintä asiaa ovat sijainti ja rauhallisuus. Imlauerin sijainti oli muuten ok, mutta se oli lähellä rautatietä ja vilkasta katua ja äänieristys oli surkea. Siellä ei pystynyt nukkumaan kunnolla.

Getreidegasse - kauppakatu

Hohensalzburgin linnoitus kaupungin yläpuolella

Näkymä linnoituksesta

Mozartin patsas omalla aukiollaan

Mozartin syntymäkoti

Mozartin perheen asuintalo

Mozart-ankat

Mirabellgarten

Sebastiansfriedhof

Salzach-joki

Stiegl Brauweltin maistiaiset

Katujen nimikyttien piti olla tällaisia...

... ja liikkeiden kylttien tämäntyylisiä

Kuuluisuuksien asuinpaikat oli merkitty

Tyypillistä ruokaa


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti