perjantai 23. elokuuta 2019

Kööpenhamina ja Louisiana

Louisiana-museo lähellä Kööpenhaminaa on yksi hienoimpia taidemuseoita, jossa olen käynyt. Kävin siellä kerran vuosia sitten ja tänä kesänä uudelleen. Oli huono tuuri, kun käyntini aikana satoi rankasti. Silloin ei päässyt ihailemaan museota ulkopuolelta. Se on rakennettu taidemuseoksi ja suunniteltu sopimaan ympäröivään maastoon meren rannalla. Rannalta näkyy Ruotsin rannikko, jos sää on hyvä. Museon puistoon on sijoitettu taideteoksia, joita nyt piti ihailla vain sisältä. No, sisäpuolella oli tietysti myös runsaasti katsottavaa, museon omia kokoelmia sekä vaihtuvia näyttelyitä. Vaihtuvissa näyttelyissä oli paljon videoteoksia, ja olipa siellä yksi Yayoi Kusamankin tilateos. Todella upea! Kusamaan tutustuin kolme vuotta sitten, kun hänen näyttelynsä oli Helsingin HAMissa.

Louisianaan pääsee Kööpenhaminasta paikallisjunalla. Kannattaa ostaa esim. CityPass Large, jolla saa ajella 24 tuntia laajalla alueella kaikissa julkisissa kulkuvälineissä. Tulee kalliimmaksi ostaa pelkästään meno- ja paluumatkan liput. Matka kestää noin puoli tuntia suuntaansa.

Kävin Kööpenhaminassa tietysti vakiokohteissa. Ihailin surullista Pientä merenneitoa, söin illallista Nyhavnissa, tähyilin Juutinrauman siltaa Pyöreästä tornista, katselin Tivolin valaistusta illan pimetessä ja ihmettelin Christianian elämää.

Akvaario Den Blå Planet oli muuten hieno kohde, mutta heinä-elokuun vaihteessa siellä oli niin paljon kävijöitä, että joutui kulkemaan tungoksessa. Sinne pääsee helposti metrolla.

Työväenmuseo Arbejdermuseet ei kärsinyt tungoksesta. Sen mielenkiintoisinta katsottavaa oli aidot sisustukset eri vuosikymmeniltä. Niitä museo on saanut lahjoituksina. Sinne kannattaisi viedä lapsia katsomaan, millaisissa oloissa asuttiin ennen. Oli aika samanlaista kuin Suomessa (ne vuosikymmenet, jotka muistan).

Pieni merenneito


Nyhavn

Juutinrauman silta häämöttää taustalla

Pyöreä torni

Tivoli



Den Blå Planet
Työväenmuseo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti