sunnuntai 24. elokuuta 2014

Praha: täsmäkohteita

Prahassa on paljon katsottavaa. Tässä muutamia kohteita

Taidemuseot

Yli kymmenen vuotta sitten tekemälläni ensimmäisellä matkalla kävin Kansallisgallerian modernin ja nykytaiteen museossa (Veletržnin palatsissa) ja aivan keskustassa sijaitsevassa Kubismin museossa (Mustan Madonnan talossa). Modernin ja nykytaiteen museossa on tšekkiläistä ja kansainvälistä taidetta, mm. Picasso, Gauguin, Klimt. Jostain syystä mieleeni ovat jääneet parhaiten museon valvojat, jotka pitivät tiukasti huolta siitä, että kävijä katsoi kokoelmat oikeassa järjestyksessä. Kubistimuseo on minusta Prahan paras taidemuseo. Siellä on tšekkiläisten kubistien teoksia (heistä yhden sukunimi on Kubista!) ja museo on tarpeeksi pieni, jotta maalauksiin jaksaa tutustua kunnolla. Tämän kesän matkalla kävin Mucha-museossa. Sekin on pieni, mutta Alfons Muchan koristeellinen tyyli ei vetoa minuun samalla tavalla kuin kubismi.


Muita museoita

Kansallinen tekniikan museo on kukkulalla Vltava-joen pohjoislaidalla. Vietin matkakumppanini kanssa siellä peräti kolme tuntia. Eniten aikaa kului ensimmäisessä näyttelysalissa, jossa oli kulkuvälineitä polkupyöristä autojen kautta lentolaitteisiin. Museo on aika suuri. Muissa saleissa oli mm. valokuvausta, painotekniikkaa, arkkitehtuuria ja kodin elektroniikkaa. Ylimmässä kerroksessa oli mukava osasto, jossa oli lähinnä lapsille tarkoitettuja interaktiivisia pelejä ja tehtäviä. Satuimme olemaan museossa aikaan, jolloin siellä oli vain vähän lapsia, joten mekin kokeilimme joitakin (opettavaisia) pelejä.


Kirjallisuudesta kiinnostuneille Prahassa on Kafka-museo joen rannalla aivan Kaarlensillan kupeessa.


Eläintarha

Prahassa on suuri eläintarha. Sinne pitää mennä metrolla ja bussilla: ensin metrolla Holešovicen asemalle ja sieltä bussilla 112 eläintarhaan. Eläintarha on tosiaan suuri ja sen alue on mäkinen. Vaatii kuntoa kiertää tarha kokonaan. Eniten katsojia keräsivät norsut ja jääkarhut. Minun kuvassani on varaani.


Petřinin näköalatorni

Petřinin kukkulan näköalatorni on yksi monista paikoista, joista Prahaa pääsee katsomaan ylhäältä. Torni on rakennettu jo vuonna 1891 ja sen esikuvana sanotaan olevan Eiffelin torni. Kukkulalle pääsee köysiradalla, jossa kelpaa sama lippu kuin muussakin julkisessa liikenteessä. Tornista on hieno näköala ympäristöön, Prahan keskustan suunnan lisäksi myös muihin suuntiin. Prahan linna näkyy sieltä erinomaisesti. Linna on tietysti Prahan päänähtävyyksiä, mutta siitä kirjoitan myöhemmin erikseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti