perjantai 29. elokuuta 2014

Praha: ruoka ja juoma

Kahvilat

Prahassa on upea keskieurooppalainen kahvilakulttuuri. Pöytiintarjoilu on tietysti itsestäänselvyys, mutta sen lisäksi on muutakin. Esimerkiksi kahvikupit olivat aina lämmitettyjä. Joskus ne olivat niin kuumia, että piti odottaa hetki ennen kuin pystyi juomaan. Mutta kahvi pysyi kauan kuumana.

Kehun tässä erikseen kahta kahvilaa. Osuimme aivan sattumalta kuuluisaan kahvila Slaviaan, kun kerran etsimme janoissamme kahvilaa. Sillä kertaa joimme vain espressoa ja kivennäisvettä, mutta kävimme Slaviassa myöhemmin uudelleen nauttimassa herkkuja. Slavian sisustus on klassisen tyylikäs ja siellä on elävää pianomusiikkia. Pianisti oli paikalla jo melko aikaisin. Slavia on perustettu jo vuonna 1863 ja se on ollut taiteilijoiden suosiossa. Itse Václav Havel on istunut siellä ja nobelisti Jaroslav Seifert kirjoitti siellä runojaan.

Grand Café Orient on Mustan Madonnan talossa, samassa, jossa on kubistitaiteen museo. Kahvilan sisustuksessa on vaikutteita kubismista. Kahvila on toisessa kerroksessa ja se parvekkeelta voi katsella katuelämää. Kakut ovat aivan ihania!

Edellisten kehujen jälkeen annan moitteet yhdelle kahvilalle. Hyvässä paikassa Republiky-aukion laidalla on kahvila cacao. Siellä oli paljon tarjoilijatyttöjä, mutta he seisoivat juttelemassa keskenään baaritiskillä selät asiakkaisiin päin. Meille ei tuotu koskaan tilaamaamme kakkupalaa, mutta sen sijaan, kun lopulta saimme pyydetyksi laskun, kakusta yritettiin laskuttaa. Kun huomautimme asiasta, alkoi selittely, jossa muun muassa ehdotettiin, että voisimme ottaa kakun mukaan. Mukaan? Turistit! Pitkähkön inttämisen jälkeen saimme oikean laskun. cacaota en siis voi suositella.

Slavian espressokuppi

Grand Café Orientin kakut

Ravintolat

Tšekkiläinen keittiö ei ole kuuluisa kevyestä kesäruoasta, vaan tuhdeista liharuoista. Matkoilla pitää aina kokeilla paikallisia ruokalajeja. Löysimme muutaman oikein mukavan ravintolan, joiden ruokalistalla oli sekä perinteisiä tšekkiläisiä että kansainvälisiä ruokia.

Lähellä kaupungintaloa, Rybná-kadulla on ravintola Nostalgie. Ravintola on pieni ja viihtyisä, ja täynnä.

Masná-kadulta löysimme ravintolan nimeltä Amos. Siellä oli paikallisia asukkaita. Ruokalistalla oli paljon valinnanvaraa. Ravintolassa on hyvin vähän paikkoja, mutta satuimme aikaan, jolloin saimme pöydän. Amos on muutaman minuutin kävelymatkan päässä Vanhankaupungin aukiolta, mutta jotenkin pois turistien kulkureiteiltä, mikä näkyi hinnoissa. Esimerkiksi pieni olut maksoi vain 25 korunaa (eli noin yhden euron).

Suurempi ravintola on La Republica Na Pořiči -kadulla. La Republicaa mainostetaan olutravintolana, mutta sieltä saa myös hyvää ruokaa.

Ravintola Amos (kuvaa otettaessa satoi)

La Republican paisti

Kaduilla myytiin alla olevan kuvan mukaisia munkin tapaisia leivonnaisia. Emme syöneet niitä, mutta paistopaikat levittivät ympärilleen herkullista vaniljan tuoksua.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti