maanantai 7. heinäkuuta 2014

Antwerpen 23.8.2012

Rotterdamista menimme Antwerpeniin Belgiaan. Junamatka InterCityllä kestää noin tunnin ja junia kulkee usein eli tunnin välein. Siitä huolimatta juna oli lähes täynnä. Antwerpenin asemalta menimme metrolla keskustaan. Kertalippu automaatista maksoi vain 1,20 €. Muutenkin Antwerpenissa hinnat olivat halvempia kuin Rotterdamissa. Asuimme hotelli Hiltonissa loistavalla paikalla aivan keskustassa. Hotellissa oli menossa jonkinlainen kesätarjous, eikä se ollut sen kalliimpi kuin muutkaan hotellit.

Antwerpenin vanha keskusta on pieni, mutta kaunis, eli hyvin erinäköinen kuin Rotterdam. Taloista tulee mieleen Amsterdam, vaikka kanavia ei olekaan ja ollaan Belgiassa. Jotkut talot vaatisivat remontoimista. Vanha kaupungintalo on mielenkiintoisesti lipuin koristettu.
Antwerpen on Schelde-joen rannalla. Keskusta on aivan joen lähellä, mutta jokirannat eivät ole mitenkään erityisen kauniita.


Antwerpenissa kannattaa käydä Rubensin talossa, Rubenshuis. Talo on oikeasti ollut taidemaalari Peter Paul Rubensin, vaikka vain pieni osa siitä on siinä muodossa kuin se oli Rubensin asuessa siellä. Joka tapauksessa talosta saa hyvän kuvan varakkaan antwerpenilaisen asumisesta 1600-luvulla. Lisäksi talossa on paljon maalauksia. Osa on Rubensin itsensä, osa muiden hänen aikalaistensa maalaamia. Suurimman vaikutuksen talossa tekivät kuitenkin seiniä peittävät nahkatapetit, jotka näyttävät kullatuilta (cuir doré), mutta jotka itse asiassa on peitetty hopealla ja sen jälkeen kuvioitu maalaamalla.

Toinen suositeltava kohde on Museum Plantin-Moretus. Se on painoalan museo. Ensin Plantin- ja sitten Moretus-suvut painoivat kirjoja 1500-luvulta alkaen juuri tässä paikassa. Museossa on maailman vanhimmat painokoneet. Siellä on suuri kokoelma uskomattoman kauniita käsin kirjoitettuja kirjoja varhaisten painettujen teosten lisäksi. Painotalon kanssa samoissa rakennuksissa ovat olleet myös omistajien asunnot ja nekin kuuluvat museoon. Vaikutelma on hyvin samanlainen kuin Rubensin talossa. Vanhoja kirjoja täynnä olevat kirjastohuoneet ovat vaikuttavan kokoisia.

Seuraavissa kahdessa kuvassa on Rubensin talo ja painomuseo pihalta päin.Me tulimme Antwerpeniin ja lähdimme sieltä junalla, joten näimme automaattisesti rautatieaseman. Jos Antwerpeniin saapuu jollakin muulla keinolla, rautatieasemaa kannattaa käydä katsomassa. Se on upea vanha rakennus, jota on laajennettu niin, että junia kulkee nykyisin neljässä kerroksessa. Jostain syystä rautatieaseman eteen oli pystytetty maailmapyörä, joka esti näkemästä rakennusta kunnolla.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti