sunnuntai 6. heinäkuuta 2014

Sveitsi: Zürich 3.8.2011

Olimme Bernissä torstaista sunnuntaihin. Sunnuntaiaamuna matkustimme junalla Zürichiin, josta palasimme Suomeen tiistai-iltana. Zürich on Helsinkiä pienempi kaupunki. Sen läpi virtaa Limmat-joki. Joen rannat eivät ole niin jyrkkiä kuin Bernissä, joten rannat ovat paremmin käytettävissä.


Zürich ei ole kaikilta osin kaunis kaupunki. Rannalla on vanhoja taloja, useat alun perin kiltataloja, mutta niiden viereen on rakennettu uusia ei-niin-kauniita rakennuksia, kuten yllä olevasta kuvasta näkyy. Kuva on otettu joen länsirannalta, näköalapaikalta kohdasta, jossa on sijainnut roomalaisten linnoitus, Zürichin alku. Kuvassa näkyvä itäpuolinen osa on nimeltään Niederdorf ja siellä on paljon ravintoloita ja kahviloita. Zürichissä joki jakaa vanhan kaupungin kahteen osaan.

On Zürichissä kaunistakin. Keskusta rajoittuu etelässä Zürich-järveen.


Varsinaisista nähtävyyksistä tutustuimme vain kolmeen: Fraumünster, Kunsthaus ja Bahnhofstrasse. Fraumünster on ainoa kirkko, jossa kävimme. Zürich on täynnä kirkkoja. Fraumünsteriin menimme siksi, että siellä on Marc Chagallin tekemät lasimaalaukset. Ne olivat hienot ja todella erilaiset kuin perinteiset kirkkojen lasimaalaukset. Kunsthaus eli taidehalli on kiva taidemuseo. Se ei ole liian suuri ja siellä on hyvä kokoelma modernia taidetta, esimerkiksi Chagallin ja Monetin teoksia oli useita, ja olipa siellä yksi Dalíkin - niitä on harvoissa taidemuseoissa. Bahnhofstrasse on "yksi Euroopan hienoimpia ostoskatuja" opaskirjojen mukaan. Sitä pitkin tuli käveltyä monta kertaa. Pohjoispäässä, lähellä rautatieasemaa, on tavallisempia kauppoja, ja liikkeet tulevat sitä hienommiksi mitä lähemmäksi järveä tullaan. Kelloliikkeiden määrä on hämmästyttävä. Niitä on vieri vieressä. Ikkunoissa esitellään minulle täysin tuntemattomia merkkejä. Kaikki hinnat eivät ole näkyvillä, mutta 20 0000-30 000 frangia maksavia kelloja on paljon. Näimme yhden, jonka hinta oli 120 000. Kuka ostaa 120 000 frangia maksavan rannekellon?

Katselimme kaupunkia raitiovaunuista. Ostimme päiväliput, á 8,20 CHF, ja suuntasimme keskustasta kaupungin eri osiin. Vahvistui käsitys, että Zürichin arkkitehtuuri on aika sekavaa. Mutta julkinen liikenne toimii hienosti. Raitiovaunuja menee joka suuntaan ja vuorovälit ovat lyhyitä. Asukkaat liikkuvat paljon polkupyörillä mäkisestä maastosta huolimatta.

Lounaspaikoista voin antaa vihjeeksi tavaratalot. Migros ja coop ovat kauppaketjuja, joiden tavarataloissa on ravintoloita, usein ylimmässä kerroksessa. Niissä on valittavana erilaisia ruokia: salaatteja (maksu painon mukaan), keittoja, pastaa, wokkia, lihaa grillistä... Asiakas voi kierrellä ja valita, mitä haluaa. Saman systeemin olen aiemmin tavannut Saksassa.

Hotelli ei tällä kertaa ollut onnistunut. Olin varannut eBookersin kautta Leoneck-hotellin. Sen sijainti oli hyvä kävelymatkan päässä rautatieasemalta vanhan kaupungin reunalla. Huone oli ylimmässä kerroksessa ja kutakuinkin OK. Hotellissa ei ole ravintolaa, ja aamiaisen sai eri maksusta viereisestä ravintolasta Crazy Cow. Aamiainen oli kallis laatuunsa nähden ja palvelu oli epäkohteliasta. Söimme siellä vain kerran. Seuraavana aamuna menimme yhteen joenrannan kahvilaan. Maanantaina, kun palasimme päivällä kaupungilta hotelliin, huoneemme ovi oli auki, raollaan! Mitään ei ollut hävinnyt, mutta valitimme vastaanotossa. Hotellin paras puoli oli, että sen edessä oli raitiovaunun nro 10 pysäkki. Sillä linjalla pääsee suoraan lentokentälle, matka kestää noin puoli tuntia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti