lauantai 5. heinäkuuta 2014

Huomioita Helsingistä 24.2.2011

Asun Helsingissä, joten en liiku siellä turistina. Kerron joitakin keskieurooppalaisen ystäväni huomioita. Ystäväni (kutsukaamme häntä vaikka herra A:ksi) on noin viisikymmenvuotias, toimii tekniikan alalla ja käy Helsingissä lähes vuosittain. Hän on matkustellut paljon. Hänen helsinkiläisissä suosikkikohteissaan ei ole varsinaisesti mitään yllättävää, mutta on aina mielenkiintoista tietää, miten muut näkevät Helsingin.

Ehdoton ykköskohde on Kiasma. Herra A käy siellä jokaisella Helsingin vierailullaan. Hänen mielestään Kiasma on yksi parhaista nykytaiteen museoista, joita hän on nähnyt - ja hän on nähnyt niitä paljon. Hänestä Kiasma on erilainen ja raikas. Mielipide on mielenkiintoinen, ainakin kun sitä verrataan viimeaikaisen Guggenheim-keskustelun esille tuomaan Kiasman halveksuntaan, joka on Suomessa yleistä.

Taiteen alalta toinen herra A:ta viehättänyt kohde on Gallen-Kallelan museo Tarvaspää.

Heurekassa hän vietti kokonaisen päivän.

Iltamenoista herra A:n suosikki on jääkiekko. Hän ei ollut koskaan käynyt katsomassa jääkiekkoa, eikä tiennyt lajista mitään, ennen kuin hänet kerran vietiin jääkiekko-otteluun Helsingissä. Hän ihastui. Siitä alkaen hän on käynyt aina jääkiekko-ottelussa, jos sellainen osuu hänen matkansa aikaan.

Ravintoloista ykkönen on Juuri. Olen käynyt herra A:n kanssa monessa ravintolassa, olen valinnut aina eri ravintoloita. Juuri on jäänyt herra A:n suosikiksi, ja siellä hän käy lähes joka matkallaan. Pöytävarauksen hän tekee jo kotimaassaan. Jostain syystä, joka ei ole minulle aivan selvinnyt, herra A:n suosikkikahvila on Café Engel. Voi miten pettynyt hän olikaan silloin, kun Engel on suljettu remontin vuoksi! Onneksi kakkossuosikki Kappeli on lähellä.

Herra A:n hotelli on Helka. Hänen mielestään Helkalla on luonnetta. Siellä asuessaan tietää olevansa Suomessa.

Helsingissä herra A:ta viehättää erityisesti suomalainen design. Hän on innokas shoppailija. Hän viettää aikaa keskustan putiikeissa ja ihastelee loppumattomia ostosmahdollisuuksia. Hän asuu alle sadantuhannen asukkaan kaupungissa, jossa olen itsekin käynyt, ja ymmärrän, kuinka edullinen vertailutilanne on Helsingille. Herra A:n kotona on Marimekon ja Iittalan tuotteita enemmän kuin tavallisessa suomalaisessa kodissa. Hän on hankkinut jopa jotain harvinaisempaa: Harri Koskisen Block-lampun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti