sunnuntai 6. heinäkuuta 2014

Speyer 16.6.2012

Speyer on pieni 50 000 asukkaan kaupunki Lounais-Saksassa. Historiansa aikana Speyer on ollut paljon merkittävämpi kuin nykyisin. Se on yksi Saksan vanhimpia kaupunkeja. Perustamisvuodeksi lasketaan 10 eaa, joten kaupunki on yli 2000 vuotta vanha. Speyerin tärkeimmät nähtävyydet ovat UNESCOn maailmanperintökohteisiin kuuluva keskiaikainen katedraali sekä suuri Tekniikan museo.

Speyerin katedraali on rakennettu vuosina 1030-1124. Se on suurin romaanisen tyylin kirkko maailmassa. Katedraali on välillä tuhoutunut osittain esimerkiksi tulipalossa, mutta jotkut osat siitä ovat vielä alkuperäisiä, kuten krypta, johon on haudattu kahdeksan saksalaista keisaria. Lähes 1000-vuotias krypta on minusta katedraalin vaikuttavin osa. Kävijä hiljenee siellä käskemättäkin.

Amatöörikuvaajan on vaikea saada katedraalista kunnollista kuvaa. Lisäksi vältän laittamasta blogiini kuvia, joissa näkyy tuntemattomia ihmisiä, joten laitan tähän vain kuvan katedraalin ruusuikkunasta.


Katedraalin edestä aukeaa Maximilianstrasse, joka on kävelykatualuetta (lukuun ottamatta paikallisbusseja). Kadun varrella on runsaasti kahviloita ja ravintoloita.Matkakumppanini olivat valmistautuneet huolellisesti ja etsineet etukäteen ehdokkaita lounaspaikaksi. Söimme pienessä ravintolassa lähellä katedraalia, mutta kuitenkin poissa turistivirroista. Ravintola oli täynnä paikallisia asukkaita, vaikka kuvassani näyttää tyhjältä. Meille oli juuri yksi pöytä vapaana.


Speyerin Tekniikan museo on valtavan iso. Siellä saisi kulumaan kokonaisen päivän. Me valitsimme etukäteen mielenkiintoisimmat kohteet eli lentokoneet ja avaruuden ja keskityimme niihin. Minulle oli yllätys, että museossa oli paljon neuvostoliittolaista tekniikkaa: lentokoneita, helikoptereita ja jopa avaruussukkula. En edes tiennyt, että Neuvostoliitossa oli rakennettu avaruussukkulaa. Paras kohde oli kuitenkin Boeing 747-230, joka oli sisältä riisuttu lentovarustuksesta. Koneen tavararuumaa yms. pääsi katsomaan ja jopa sen siivellä saattoi kävellä.

Seuraavassa on Antonov-kuljetuskoneen ohjaamo, hävittäjä MIG-21 ja helikopteri Mi-14.
Sukkulan lisäksi avaruushallissa oli esimerkiksi laskeutumiskapseli, jolla saksalainen astronautti Ulf Merbold palasi MIR-avaruusasemalta vuonna 1994.Saksalaisten omat lentokoneet olivat tietysti hyvin edustettuina. Alla olevassa kuvassa on Messerschmitt vuodelta 1942. Autojen, moottoripyörien, junien yms. ystäville olisi ollut myös paljon katsottavaa, mutta museossa kannattaa todella keskittyä siihen, mistä on kiinnostunut.Lopuksi vielä muutama kuva viehättävistä kaduista, joita on keskustan ympärillä. Speyerissa kannattaa kävellä muuallakin kuin Maximilianstrassella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti