tiistai 15. heinäkuuta 2014

Stuttgart ja Mercedes

Tämän vuoden toukokuussa olin Stuttgartissa puolitoista päivää. Kuljin junalla. Kun kävelin asemalta hotelliin, huomasin heti, että Stuttgartin arkkitehtuuri näyttää sekavalta. Saksalaiset kaupungit eivät ole yleensäkään kovin kauniita, mutta Stuttgartin sekavuus on ennätys. Alla on kuva kaupungin keskusaukion eli Schlossplatzin kulmauksesta, johon on rakennettu taidemuseolle lasikuutio vanhojen rakennusten viereen.


Schlossplatz ei ole kaunis, mutta sen reunoilla olevissa kahviloissa on mukava istuskella ja seurata ihmisvilinää. Yhdessä kahvilassa sain pyytämäni valkoviinin lasituopissa. Pöytä ei ole vinossa, vaan tuopin reuna ei ole vaakasuora.


On Stuttgartissa toki kauniitakin paikkoja. Schlossplatzin lähellä on puisto Schlossgarten, jossa on lampi, suihkulähteitä ja kauniita istutuksia.


Lyhyellä matkallani valitsin kolme tutustumiskohdetta: Staatsgalerie, kirjasto ja Mercedes-Benz Museum.

Stuttgartissa on useita taidemuseoita, joista Staatsgalerie vaikutti mielenkiintoisimmalta. Sinne on vapaa pääsy keskiviikkoisin ja olin sattumalta Stuttgartissa juuri keskiviikkona. Ilmaisesta sisäänpääsystä huolimatta museossa oli vain vähän vierailijoita, joten taidetta sai katsella kaikessa rauhassa. Kuvia museossa ei saanut ottaa. Staatsgalerie on hieno taidemuseo. Sen valaistus on yksi parhaita, mitä olen nähnyt. Picasson teoksia oli yksi huoneellinen. Muita taiteilojoita: Yves Klein, Giacometti, Willi Baumeister, Max Ernst, Miró, Dalí, Klee, Chagall, Modigliani, Matisse, Monet, Kirchner, Nolde… Listaa voisi jatkaa vielä pitkään.

Stuttgartissa on upea uusi kirjasto. Rakennuksessa on monta kerrosta ja keskellä on valopiha. Kokonaisvaikutelma on valoisa ja valkoinen. Kiertelin lähinnä kerroksessa, jossa on kaunokirjallisuutta ja löysin sieltä esimerkiksi Mika Waltarin ja Leena Lehtolaisen teoksia. Valitettavasti museon sisältä sai ottaa valokuvia vain omaan käyttöön, joten en uskalla liittää kuvia blogiin. Ulkoapäin rakennus on ruma. Kuten kuvasta näkyy, kirjaston ympärillä rakennetaan. Stuttgartissa rakennetaan muutenkin paljon.


Stuttgart on Mercedes-Benzin kaupunki. Kaupungin maamerkki on torni rautatieaseman vieressä.


Matkani tärkein kohde oli uusi Mercedes-Benz Museum. Pelkkä museorakennus on nähtävyys. Museo on suunniteltu niin, että vierailijat viedään hissillä ylimpään kerrokseen, jossa ovat vanhimmat näyttelyesineet. Sieltä laskeudutaan kerros kerrokselta alaspäin kohti uudempia automalleja. Kerroksesta toiseen johtavan käytävän seinällä on kuvia historiallisista tapahtumista, jotka liittyvät ajallisesti seuraavan kerroksen autoihin. Alhaalla esitellään jo sähköautoja. Aivan alimpana ovat kilpa-autot, jotka on sijoitettu kaltevalle alustalle niin, että näyttää kuin autot olisivat liikkeellä. Museossa ei ole kovin paljon tietoja kilpa-autojen kuljettajista, mutta Mika Häkkinen on hyvin esillä. Hänen ajohaalarinsa ja F1-autonsa ovat näytteillä. Museo on niin kiiltelevän puhdas, että en ole nähnyt vastaavaa missään. Näin yhden siivoojan, joka pesi ennestään putipuhdasta lattiaa. Mercedes-Benz Museum on ylivoimaisesti hienoin automuseo, jossa olen käynyt.


Olin yön hotellissa, jonka nimi oli Wartburg. Tottahan toki Mercedes-Benzin kaupungissa pitää yöpyä Wartburg-hotellissa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti