torstai 3. heinäkuuta 2014

Muutama tunti Frankfurtissa 19.6.2010

Lensin Frankfurtista Helsinkiin Finnairin iltakoneella lauantaina kesäkuun alussa. Koska tulin junalla kauempaa, tulin ajoissa, jätin laukkuni lentokentän säilytykseen ja menin muutamaksi tunniksi kaupungille. Lentokentältä pääsee nopeasti keskustaan paikallisjunalla tai S-Bahnilla.

Frankfurtin päärautatieasemalta kävelee esimerkiksi Kaiserstrassea pitkin muutamassa minuutissa tälle merkille,


joka uutisissa ja ajankohtaisohjelmissa näytetään yleensä eri kulmasta. Merkin luota alkaa pilvenpiirtäjäalue, mutta siitä alkaa myös puisto, jota pitkin pääsee vanhalle oopperalle ja kävelykatualueelle. Puistossa on saksalaisten merkkimiesten muistomerkkejä, esim. Schillerin. Kaupungissa runous on jäänyt rahan varjoon.


Vanhalta oopperalta pääsee kävelykatua Hauptwache-aukiolle ja siitä edelleen Römerplatzille. Hauptwachella on tavaratalo Kaufhof Galeria, jonka ylin kerros on eurooppalaiseen tapaan ravintola- ja kahvila-aluetta. Siellä on ulkoterassi, josta on hienot näkymät kaupunkiin, muuallekin kuin pilvenpiirtäjiin.


Lauantaina Frankfurtin kävelykatualue on vilkas, täynnä paikallisia asukkaita ja turisteja. Olen ollut Frankfurtissa myös sunnuntaina. Saksassa kaupat eivät ole auki sunnuntaisin, ja niinkin suuren kaupungin kuin Frankfurtin keskusta on aivan autio. Vain joitakin turisteja kulkee harhailemassa. Lauantai on siis toista. Aurinko paistoi ja ihmiset istuivat terasseilla.

Tarkoitukseni oli mennä viini- tai olutlasilliselle Römerplatzille.


Römerplatz oli toisen maailmansodan jälkeen raunioina, kuten muukin kaupunki. Sitä ympäröivät talot on rakennettu uudelleen, ne eivät ole oikeasti vanhoja. Aukio on kuitenkin kaunis (ja yleensä täynnä turisteja). Tällä kertaa siellä oli lipuista päätellen turkkilaisten mielenosoitus ja ympärillä oli paljon poliiseja. Liput näkyivät onneksi kauas, joten jätin menemättä aukiolle. Kuvakin on viime vuodelta, jolloin käyntini aikana satoi. Lähellä Römerplatzia on modernin taiteen museo, jossa on usein mielenkiintoisia näyttelyitä. Lyhyellä käynnilläni en ehtinyt sinne.

Römerplatz on lähellä jokea. Main virtaa Frankfurtin läpi, ja kauniina päivänä joen varsi on vilkkaassa käytössä. Joen vartta pääsin takaisin rautatieasemalle.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti