maanantai 7. heinäkuuta 2014

Worms 20.7.2013

Worms on pieni, noin 80 000 asukkaan kaupunki Saksan lounaisosassa Rheinland-Pfaltzissa. Kävin siellä päiväretkellä saksalaisten ystävieni kanssa jo toukokuussa (2013), mutta en ole tullut kirjoittaneeksi aiemmin.

Wormsin huomattavin nähtävyys on katedraali, joka on pääosin rakennettu romaaniseen tyyliin 1100-luvulla. Historiansa aikana katedraalia on jouduttu korjaamaan ranskalaisten 1600-luvulla aiheuttamien tuhojen jälkeen ja tietysti II maailmansodan jälkeen. Katedraalissa on hienoja moderneja lasimaalauksia.
Osallistuin Wormsissa opastetulle kaupunkikierrokselle, joka alkoi katedraalista. Sen jälkeen kuljimme kaupungilla ja opas kertoi Wormsin historiasta. Yksi vierailukohde oli juutalainen hautausmaa, jota sanotaan Euroopan vanhimmaksi. Vanhimmat haudat ovat 1000-luvulta. Kaupunkikierros päättyi Lutherin muistomerkille. Luther liittyy Wormsiin siten, että hänet julistettiin kirkonkiroukseen vuonna 1521 Wormsin valtiopäivillä.


Wormsia mainostetaan Nibelungen-kaupunkina. Moni muukin saksalainen kaupunki yrittää julistautua Nibelungein laulun tapahtumapaikaksi. Wormsissa tarun kuningatarten Kriemhilden ja Brunhilden taistelun uskotaan tapahtuneen katedraalin pohjoisen sisäänkäynnin luona. No, joka tapauksessa Wormsissa järjestetään kesäisin Nibelungenfestspiele -kulttuuritapahtuma. Kävimme Nibelungenmuseossa, mutta sitä en suosittele. Siellä ei ole mitään nähtävää - mikä onkin tavallaan luonnollista, mutta olisin kuvitellut, että Nibelungein laulun inspiroimasta kulttuurista olisi saanut enemmän irti. Nibelungein laulun kertoman tarinan voi lukea netistä, sitä varten ei tarvitse matkustaa Wormsiin. Seuraavissa kuvissa on vuoden 2013 kulttuurijuhlia mainostavia lippuja, museon sisäänkäynti ja Reinin varrella oleva patsas, joka esittää Hagenia heittämässä Nibelungein aarretta jokeen.
Reinin varrella on kaunis rantapromenadi ja voinkin suositella ruokapaikaksi italialaista ravintolaa Al Fiume aivan joen rannalla. Olimme Wormsissa niin aikaisin keväällä, että oli melko viileää, mutta söimme kuitenkin ulkona. Kesällä Al Fiume on varmasti aivan ihana.

Liitän loppuun vielä yhden kuvan, jossa näkyy Saksalle tyypillisiä tuulimyllyjä Wormsin ympäristössä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti