sunnuntai 6. heinäkuuta 2014

Köln: raunioita etsimässä 11.4.2012

Roomalaiset olivat Kölnissä ajanlaskumme alkuajoista lähtien. Roomalaisten rakennuksista on jäljellä joitakin raunioita, esim. kuvan noin 2000 vuotta vanha Römerturm roomalaiskaupungin luoteiskulmassa. Torni on mosaiikkeineen yllättävän hyvässä kunnossa.


Keskiaikaisia raunioita, kaupunginmuuria ja -portteja, on tietysti enemmän. Kaivauksia tehdään vieläkin aivan kaupungin keskustassa. Suurin keskiaikainen torni on kuvan Bayernturm Reinin rannalla. Kaupunginmuuri alkoi tästä kohdasta ja kiersi kaupungin puoliympyrän muotoisena. Bayernturm on nykyisin käytössä, eikä sitä voi siis kutsua raunioksi. Siellä toimii naisten infokeskus Frauen-Media-Turm.


Kolmas "raunio" on aivan uusi ja osuin sen kohdalle sattumalta. Kölnin kaupunginarkisto romahti maaliskuussa 2009. Syynä olivat ilmeisesti metron rakennustyöt. Arkiston romahdus oli valtava kulttuurihistoriallinen menetys. Myös ihmishenkiä menetettiin. Arkistossa oli asiakirjoja keskiajalta lähtien. Vieläkään ei tiedetä, kuinka suuri osa arkistomateriaalista tuhoutui. Kuvassa on arkiston entinen sijaintipaikka. Alla on vettä ("musta aukko" kuvan keskellä).


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti