maanantai 7. heinäkuuta 2014

Berliini (osa 3): museoita 29.3.2013


Vaikka olin käynyt Berliinissä aikaisemmin monta kertaa, en ollut vieraillut Berliinin kuuluisimmassa museossa eli Pergamon-museossa. Yksi syy oli ollut, että sinne oli aina valtavat jonot. Helmikuussa sisään pääsi jonottamatta, eikä museossa ollut liikaa ihmisiä, niin että siellä pystyi katselemaan ympärilleen rauhassa. Kuvassa oleva jono on lippuluukulle, josta voi ostaa pääsylippuja museosaaren kaikkiin museoihin. Onneksi en jäänyt jonoon, koska Pergamon-museosta sai pääsylipun jonottamatta.

Museo on maineensa veroinen. Pergamonin alttari, Miletoksen portti ja Babylonin Ishtarin portti luetellaan kaikissa esitteissä suurimpina nähtävyyksinä ja sellaisia ne ovatkin - kooltaankin valtavia, huoneen ja seinän kokoisia. Tosin minulle tuli tunne, että niiden pitäisi olla siellä, minne alun perin kuuluivat, eikä Berliinissä. Sama tunne, mikä tulee silloin tällöin muissakin eurooppalaisissa museoissa. Myös islamilaisen taiteen osasto ornamenttikuvioineen on hieno. Museossa sai ottaa valokuvia, mutta vain omaan käyttöön. Netistä löytyy kuvia.

Berliinissä on useita Saksan omaan lähimenneisyyteen liittyviä museoita. Näissä olen käynyt aikaisemmilla matkoillani. Stiftung Topographie des Terrors kertoo natsien terrorista Gestapon maanalaisiin selleihin rakennetussa näyttelyssä. Haus am Checkpoint Charlie on vanhalla rajanylityspaikalla. Näyttelyesineissä on mm. mielikuvituksellisia rakennelmia, joiden avulla yritettiin päästä idästä länteen. DDR Museum joen rannalla vastapäätä tuomiokirkkoa esittelee jokapäiväistä elämää DDR:ssä. Näyttelyesineissä on esimerkiksi Trabant ja museoon on sisustettu tyypillinen itäberliiniläinen asunto.

Tämän vuoden matkallani kävin Bertolt Brechtin kotimuseossa. Se on suositeltava kohde kaikille Brechtistä pitäville. Kuvassa on museon ulko-ovi. Kellerrestaurant viittaa museon kellarikerroksessa olevaan ravintolaan (siellä en käynyt).


Deutsches Technikmuseum jostain syystä sivuutetaan usein opaskirjoissa. Museossa on muutakin tekniikkaa, mutta varsinkin liikennevälineitä. Ilmailuosasto on vaikuttava. Kuriositeettina on sisääntuloaulan pienlentokone, jolla Mathias Rust lensi Moskovaan ja laskeutui Punaiselle torille. Tekniikan museo sopii hyvin myös lapsiperheiden kohteeksi. Se on Spree-joen rannalla Potsdamer Platzista etelään. Kuvan olen ottanut museon terassilta joelle eräällä syksyisellä matkallani.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti