lauantai 5. heinäkuuta 2014

Madrid: mitä muuta ? 17.10.2010

Mitä muuta Madridissa kuin kuvataidetta ja jalkapalloa? Madrid on suurkaupunki, siellä on kaikkea. Jokainen valitsee kohteet kiinnostuksensa mukaisesti. Minä pidän tauluista ja jalkapallosta. Pidän myös elokuvista. Espanjassa elokuvat dubataan, mutta Madridissa on muutama teatteri, jotka näyttävät vain tekstitettyjä elokuvia. Aivan keskustassa Plaza de Jacinto Benaventella on yhdeksän salin Yelmo Cines Ideal (liput 8 €), Plaza de Españan ympäristössä on pari teatteria ja vähän kauempana Bravo Murillo -kadulla Cines Verdi (5 salia, liput 7,50 €). Maanantaisin liput ovat halvempia.

Internetin lisäksi elokuvateattereiden ohjelmisto löytyy Guía del Ocio -lehdestä. Lehti ilmestyy perjantaisin ja siinä on kaikki Madridin tapahtumat: elokuvat, teatteri, tanssi, konsertit, näyttelyt, myös ravintolat. Lehti on tietysti myös netissä.

Madridissa on ravintoloita, kahviloita ja baareja joka puolella, jokaisessa kadunkulmassa, jokaisella kadulla. Olen aina mennyt syömään johonkin eteeni osuneeseen ravintolaan, en ole tullut valinneeksi mitään suosikkipaikkaa. Lounasaikaan saa noin kymmenellä eurolla hyvän menun: alkuruoka, pääruoka, jälkiruoka, vesi tai viini (joskus molemmat, joskus lisäksi kahvi). Ruuat saa valita muutamasta vaihtoehdosta. Usein ravintolassa on kadulta katsottuna vain baari, joka on auki koko päivän, ja sali, kuten espanjalaiset sanovat, on taaempana, vähän piilossa, ja se on auki vain ruoka-aikoina. Ruoka-ajat ovatkin kovin erilaiset kuin Suomessa, kuten kaikki varmaan tietävät. Lounasta syödään noin kahdelta ja illallinen todella vasta reilusti yhdeksän jälkeen. Olen ollut muutaman kerran syömässä madridilaisten tuttavien kotona. Eräänkin kerran kutsu oli yhdeksäksi. Ensin jutusteltiin ja syömään päästiin kymmenen jälkeen.

Tapakset ovat kuuluisia. Ne ovat aika kalliita, ja parhaat olen saanut silloin, kun olen syönyt espanjalaisten kanssa. He tietävät, mitä tilata.

Iso osa matkojen viehätystä on istuskelussa katukahviloissa. Siinä voi tarkkailla elämää ympärillään ja lepuuttaa jalkojaan. Madridin viehättävin aukio istuskeluun on Plaza de Santa Ana. Pidän myös kuninkaanlinnan edessä olevan Plaza de Orienten oopperan puoleisen sivustan rauhallisista kahviloista. Plaza Mayorin ravintolat ja kahvilat ovat turistipaikkoja ja hinnatkin ovat sen mukaiset, samoin palvelu. En suosittele. Jos haluaa käydä madridilaisten omissa paikoissa, esimerkiksi Puerta de Toledon ympäristö on sopiva. Sieltä on vain noin kymmenen minuutin kävelymatka Plaza Mayorille. Mukavia pikku aukioita ja kahviloita löytää, kun vain kävelee ja katselee.

Kävelee ja katselee. Sitä pitää tehdä. Muuten ei näe mitään, eikä pääse sisälle kaupungin ilmapiiriin. Metrolla voi siirtyä nopeasti paikasta toiseen, mutta jos ei ole kiire, kannattaa kokeilla bussia. Esimerkiksi linjat Circular C1 (myötäpäivään) ja Circular C2 (vastapäivään) kulkevat monien kiinnostavien kohteiden ohi ja sopivat vaikka näköalareiteiksi.

Olen jo aikaisemmissa kirjoituksissani sanonut, että en osaa antaa vihjeitä ostosten tekoon, koska inhoan shoppailua. Tässä kuitenkin pieni yritys. El Corte Inglés -tavarataloja on useita. Solilla on yksi, toinen iso on Calle de la Princesalla, lähellä metroasemaa Argüelles. Ostan aina Madridissa ollessani kenkiä, koska sieltä löytää numeron 35 kenkiä, toisin kuin Suomesta. Kadulla Calle de Marqués Urquijo on spesiaalikauppoja niille, joiden kengännumero on pienempi kuin 35. Kauppa, jossa käyn aina, on kirjakauppa fnac lähellä Solia. Turrónin ostoon madridilaiset suosittelevat Casa Miraa, Carrera de San Jerónimo 30. Turrón on espanjalainen makeinen, jonka ainesosia ovat mantelit (tai muut pähkinät), sokeri, hunaja ja kananmuna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti