maanantai 7. heinäkuuta 2014

Pikakäynti Münchenissä 5.7.2012

Olin kesä-heinäkuun vaihteessa 2012 Münchenissä puolitoista päivää: menin lauantaina puoliltapäivin ja lähdin aikaisin maanantaiaamuna. München on suuri kaupunki ja siellä on paljon nähtävää. Siellä viettämäni aika oli aivan liian lyhyt. Yritin saada kaupungista kokonaiskuvan ja päästä sisään sen tunnelmaan, joten kävelin paljon, vaikka lämmintä oli liikaa, yli 30 astetta.

Kaupungin keskusta on Marienplatzilla. Jokainen turisti ottaa varmasti kuvan raatihuoneen tornista, Frauenkirchestä ja Viktualienmarktista. Minäkin otin, vaikka yritin kävellä muuallakin, enkä vain aivan keskustassa.
Viktualienmarktin kuvassa näkyy salko, joka tuo mieleen ruotsalaisten juhannussalot. Salko on kuitenkin tyypillisesti baijerilainen sinivalkoisine väreineen. Torilla on myytävänä paljon muutakin kuin kukkia ja siellä on myös ruoka- ja juomapaikkoja.

Kiipesin 306 askelmaa Peterskirchen torniin (hinta 1,50 euroa). Tornista on hienot näkymät kaupungin yli. Sopivalla säällä Alppien pitäisi näkyä taustalla, mutta nyt oli liian utuinen ilma.Kokemukseni mukaan saksalaiset kaupungit eivät ole kovin kauniita. Vanhat keskustat ovat, mutta uudemmat rakennukset ovat usein rumia ja vaikutelma on sekava. Päärautatieaseman lähellä oleva liikenteen solmukohta Karlsplatz on tyypillinen.


Kuvassa näkyy (ei kovin hyvin, mutta ehkä jotenkin) raitiovaunu. Münchenissä kannattaa ostaa päivälippu julkisiin kulkuvälineisiin. Lipulla saa käyttää raitiovaunuja, busseja, metroa ja paikallisjunia. Ensimmäisen vyöhykkeen lippu maksoi 5,60 euroa ja se on turistille aivan riittävä.

On Münchenissä paljon kaunistakin. Edellä mainitulla Karlsplatzilla on hieno iso suihkulähde. Ja jotkut kadut ovat oikein kauniita, esimerkiksi Briennerstrasse.Münchenissä on valtavan paljon taidemuseoita ja muita museoita. Taidemuseot on sijoitettu jännästi aivan lähekkäin. Valitsin katsottavakseni uuden Museum Brandhorstin. Se esittelee klassista modernia taidetta. Siellä on esimerkiksi paljon Andy Warholin teoksia. Hienointa oli Cy Twomblyn kahdentoista teoksen sarja Lepanto. Sarjan suuret maalaukset olivat esillä omassa huoneessaan samaan tyyliin kuin Monet'n lummetaulut Pariisissa. Lepanto-sarja toi muutenkin mieleeni lummetaulut, vaikka maalaukset olivat täysin abstrakteja. Valitettavasti museossa ei saanut ottaa kuvia. Museum Brandhorst on arkkitehtonisestikin nähtävyys, joten liitän tähän kaksi kuvaa ulkopuolelta otettuna.Urheilun ystävänä halusin nähdä Olympiapuiston. Olympiazentrum-metroaseman vieressä on BMW-Welt (BMW-maailma), jota minulle oli suositeltu. Esillä oli myynnissä olevia BMW:n malleja, myös moottoripyöriä, ja autojen tekniikkaa esiteltiin myös. BMW-Welt oli minusta kuitenkin vain tavallista hienompi kauppa, enkä ihastunut siihen niin kuin sitä minulle suositelleet henkilöt. BMW-Weltissä oli näytteillä pieni BMW Classic. Ovi on todellakin edessä, kuten kahvasta näkyy.Olympiapuistossa oli paljon müncheniläisiä piknikillä tai vain ottamassa aurinkoa. Oli kovin kuuma, eikä varjoa ollut missään, joten otin vain muutaman kuvan ja palasin lähemmäs keskustaa. Stadion kummallisine kattorakennelmineen häämöttää ensimmäisessä kuvassa ja toisessa on Olympiaturm.Münchenin läpi virtaa Isar-joki. Kuumalla ilmalla sen rannat olivat käytössä.


Varasin taas hotellin hrs.de-palvelun kautta. Kolmen tähden hotelli Andra on viiden minuutin kävelymatkan päässä rautatieasemalta ja Marienplatzille kävelee reilussa kymmenessä minuutissa. Ilmastointia ei ole, eikä minibaaria, mutta aamiainen on hyvä ja henkilökunta erittäin ystävällistä. Yhden hengen huone maksoi 70 euroa/yö.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti