lauantai 5. heinäkuuta 2014

Madrid: ympäristö 6.11.2010

Madridin lähellä on useita tutustumisen arvoisia kohteita. Ensimmäisellä matkallani kävin Toledossa. Silloin ei vielä ollut nopeaa junayhteyttä Madridin ja Toledon välillä. AVE-junia kulkee usein, matka kestää 30 minuuttia ja maksaa 10 €. Bussimatka kestää noin tunnin. Toledo on hieno historiallinen kohde.

Aranjuezissa on kaunis kuninkaallinen linna, joka on rakennettu alun perin 1500-luvulla ja uudelleen tulipalojen jälkeen 1600-luvulla. Nykyisin linna on hienossa kunnossa. Aranjuez on pieni kaupunki noin 50 kilometrin päässä Madridista. Sinnekin menin bussilla. Madridissa täytyy aina selvittää, miltä asemalta bussit lähtevät. Aranjueziin pääsee linja-autoasemalta Estación Sur.

Alcalá de Henares on viehättävä kaupunki 30 kilometriä Madridista. Bussit lähtevät asemalta Intercambiador de Avenida de América. Alcalá de Henares on vanha kaupunki, sen juuret ovat roomalaisajassa. Se on UNESCOn maailmanperintökohteita. Siellä kannattaa kävellä ja katsella. Keskusaukio on Plaza de Cervantes. Alcalá de Henares on Cervantesin syntymäpaikka. Yliopiston rakennukset ovat alun perin 1500- ja 1600- luvulta, mutta suurin osa niistä on jouduttu rakentamaan uudelleen Espanjan sisällissodan jälkeen.

El Escorialissa kävin tänä keväänä. El Escorial on valtavan suuri luostarirakennus 1500-luvulta. Sinne on haudattu Espanjan kuninkaallisia (suorastaan makaaberi on pikkuprinssien ja -prinsessojen hautaholvi), siellä on hieno taidekokoelma ja upea kirjasto. Kirjasto olikin vaikuttavin nähtävyys. Bussit El Escorialiin lähtevät asemalta Intercambiador de Moncloa. Espanjassa bussit ovat käsittämättömän halpoja. Matka El Escorialiin kesti noin tunnin hyvätasoisessa linja-autossa, joka pysähtyi matkalla vain muutaman kerran. Matka maksoi 3,35 euroa.

Ávila on jo vähän kauempana Madidista, noin 120 kilometrin päässä. Siellä kävin espanjalaisen ystäväni kanssa hänen autollaan. Ávilan huomattavin piirre on keskiaikainen muuri, joka ympäröi kaupungin vanhaa osaa. Kaupunkia pääsee katselemaan vastapäisen kukkulan rinteeltä ja sieltä näkee koko kiemurtelevan muurin. Muuri on kaikkine sakaroineen juuri sellainen kuin piirroksissa ja jopa sarjakuvissa vanhat linnoitusten ja kaupunkien muurit esitetään. Muurin sisäpuolella on taas historiasta kiinnostuneelle paljon katsottavaa, katedraalista alkaen, mutta kaupunki on muutenkin mukava ja vilkas. Jossakin kahvilassa kannattaa maistaa paikallista erikoisuutta, pientä leivonnaista nimeltä Yema de Santa Teresa.

Segovia olisi varmasti myös mielenkiintoinen, mutta siellä olen pistäytynyt tuttavieni kanssa vain yhtenä iltana. Silloin siellä oli menossa joku kansanjuhla ja kaikki paikat olivat täynnä väkeä. En oikein saanut kunnon käsitystä kaupungista.

Olen myös käynyt pienessä kylässä nimeltä Chinchón (50 km Madridista). Siellä ei ole paljon muuta kuin upea pyöreä Plaza Mayor, jota ympäröivissä kolmi- ja nelikerroksisissa taloissa on kahviloita ja ravintoloita. Aukiolla pidetään härkätaisteluja! Aukio olisi ollut hienon näköinen, mutta valitettavasti sitä käytetään pysäköintipaikkana. Kylä on hyvin mäkinen, ja jos kiipeää Plaza Mayorilta ylöspäin, aukeaa hieno näkymä ympäröivälle ylängölle:


Chinchóniin pääsee bussilla vähän vaikeasti löydettävästä paikasta Avenida del Mediterráneolta läheltä metroasemaa Conde de Casal.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti