lauantai 5. heinäkuuta 2014

Homburg 16.6.2011

Olin Homburgissa 2.6.11 eli helatorstaina. Helatorstai on Saksassa pyhäpäivä kuten Suomessakin. Tulin Homburgiin junalla Kaiserslauternista. Matka kestää puoli tuntia.

Homburg on pieni kaupunki (vähän yli 40 000 asukasta) Saarlandissa. Saarland on historiansa aikana kuulunut välillä Saksaan, välillä Ranskaan, ja toisen maailmansodan jälkeen siitä oli tulla itsenäinen, mutta asukkaat valitsivat kansanäänestyksessä Saksan.

Huomasin taas kerran, kuinka hiljainen on saksalainen kaupunki pyhäpäivänä. Kävelin rautatieasemalta Marktplatzille, ajatuksena syödä myöhäinen aamiainen. Arvelin, että Marktplatzilla on kahviloita. Olihan niitä, mutta ne olivat vielä kiinni. Marktplatz on vanhassa kaupungissa ja se olisi ollut mukavan näköinen ilman autoja. Aukiota käytetään pysäköintialueena. Olin huomannut tullessani yhden avoinna olleen kahvilan aivan Marktplatzin läheisyydessä. Söin aamiaisen siellä. Kahvila olikin oikein hyvä, ja suosittu, ja sisältä todella hieno. Valitettavasti en muista sen nimeä.

Olin tullut Homburgiin sen varsinaisen nähtävyyden vuoksi. Siellä on Euroopan suurimmat hiekkakiviluolat, Sandsteinhöhlen. Luolat eivät ole luonnollisia, vaan ihmisen tekemiä. Niistä kaivettiin hiekkaa 1600-luvulla lasin valmistamista varten. Myöhemmin hiekkaa käytettiin muihin tarkoituksiin. Välillä luolat jäivät unohduksiin ja ne löydettiin uudelleen 1930-luvulla. Luolia pääsee katsomaan vain opastetulla kierroksella. Kierroksia tehdään tunnin välein yhdeksästä alkaen. Hinta on 5 €. Minun kierroksellani oli leppoisa vanhahko herra oppaana. Kaikki muut osallistujat (meitä oli 7) olivat saksalaisia. Opas puhui välillä minulle englanniksi, mutta ymmärsin varsin hyvin hänen selkeää saksaansa.


Homburgin hiekkakivikukkula on muodostunut vuosimiljoonien aikana. Luolat ovat tunnettuja väreistään: punaisia, ruskeita ja keltaisia kerroksia. Kerrostumat näkyvät hyvin. Luolat olivat 2000-luvulla jonkin aikaa suljettuina niissä tapahtuneen romahduksen vuoksi. Luolia tuettiin, jotta ne saatiin turvallisiksi. Tukirakenteet ovat myös näkemisen arvoisia.

Luolien yläpuolella kukkulalla on ollut ranskalaisten linnoitus. Nyt jäljellä on vain raunioita. Ranskalaiset tuhosivat linnoituksensa joutuessaan lähtemään 1700-luvun alussa. Aikoinaan he käyttivät luolia ammus- ym. varastoina. Toisen maailmansodan aikana luolat toimivat homburgilaisten pommisuojina. Alimmissa kerroksissa olivat turvassa korkea-arvoiset sotilashenkilöt, välikerroksissa tavalliset kaupungin asukkaat ja ylimpinä venäläiset sotavangit (kertoi opas). 1950-luvulla Saarlandin väliaikaishallinto rakennutti luolien yhteyteen suojia mahdollisen tulevan ydinsodan varalta. Rakennustyöt naamioitiin kukkulalle rakennettavan hotellin töiksi. Hotelli on edelleen olemassa, mutta muut rakennustyöt jäivät kesken, kun Saarland palasi Saksan osaksi.

Kiertokäynti luolissa kestää noin 50 minuuttia. Luolien lämpötila on pysyvästi kymmenisen astetta, joten siellä kannattaa olla lämpimästi pukeutunut. Luolien sisäänkäynnille pääsee vain portaita pitkin. Kaupungilta päin kiipeäminen alkaa heti Marktplatzilta. Autolla pääsee linnoituksen raunioiden juurelle ja sieltä voi laskeutua sisäänkäynnin luo (taas rappuja!). Linnoituksen raunioita pääsee katsomaan vapaasti. Ne ovat todellakin raunioita, jäljellä on lähinnä vain kiviä, mutta linnoitukselta on hienot näkymät kaupunkiin ja ympäristöön. Näkyvissä oleva voimalaitos ei ole ydinvoimala, vaikka sen betonisuojus tuokin mieleen ydinvoimalan.

Homburgissa olisi ollut toinenkin kiinnostava käyntikohde eli Roomalaismuseo, mutta se on jonkin matkan päässä keskustasta, eikä minulla ollut aikaa mennä sinne.

Lopuksi aivan toisesta asiasta, ja toisesta kaupungista. Lauantaina 4. kesäkuuta olin Frankfurtissa. Nykytaiteesta kiinnostuneiden kannattaa mennä Frankfurtissa Fahrgasse-kadulle, jolla on useita gallerioita aivan vierekkäin. Kävin Galerie Maurerissa, jossa oli Jan Davidoffin näyttely. En ole aikoihin nänyt niin hienoja tauluja. Läheisellä Weckmarkt-kadulla on kahvila Metropol Cafe am Dom. Siellä on mukava tunnelma, ja sisäpihan puolella on myös terassi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti