lauantai 5. heinäkuuta 2014

Madrid: taidetta ja jalkapalloa (osa 4) 2.10.2010

Real Madridin ottelua en ole käynyt katsomassa. En ole sattunut olemaan Madridissa kotiottelun aikaan ja epäilen, että otteluun olisi vaikea saada lippua. Viime keväänä kävin tutustumassa seuran stadioniin Estadio Santiago Bernabeu.


Santiago Bernabeu on vielä suurempi kuin Atlético de Madridin Vicente Calderón. Katsojia mahtuu 70 000. Tutustumiskierros maksoi 15 €. Sen alku oli huonosti järjestetty. Vain yksi lippuluukku oli auki, jono oli pitkä ja jonotus kesti puolisen tuntia (lipun olisi voinut ostaa etukäteen netistä). Varsinaiseen turistiakaan lippuluukkuja täytyy olla enemmän. Seuraava tulppa oli sisäänkäynnissä, jossa oli ensin turvatarkastus ja sen jälkeen jonotus hissiin. Kävijät vietiin ensimmäiseksi mahdollisimman ylös katsomoon, josta oli hieno näkymä kentälle.


Sieltä pääsi eteenpäin jonottamalla taas hissiin, joka vei alaspäin näyttelytilaan. Kierroksen alun ajatus on hyvä, mutta toteutus johti moninkertaiseen jonottamiseen. Kun lopulta pääsi näyttelytilaan, eräänlaiseen Real Madridin museoon, sai kierrellä ja katsella omaan tahtiinsa ilman tungosta. Vaikka paikalla oli monta bussilastillista esim. koululaisia, tutustumiskierroksella ei ollut ahdasta alun jälkeen. Näyttelyssä oli esillä palkintopokaaleja, pelaajien saamia palkintoja ym. ja siellä valotettiin seuran historiaa. Jalkapallon lisäksi käsiteltiin Real Madridin koripallosaavutuksia. Koripallo on Espanjassa hyvin suosittua. Jalkapallo on tietysti ykkönen, mutta sitten tulevat pyöräily ja koripallo.

Näyttelystä opin, että Ferenc Puskás jo aikanaan pelasi Real Madidissa (siis 50- ja 60-luvulla). Seuran palkintokokoelmat olivat vaikuttavia.


Museo-osan jälkeen kierros jatkui tutustumisella kenttään. Jatkokierros oli hyvin organisoitu ja viitoitettu. Katsomoon pääsi useasta kohdasta. Vierailijajoukkueen vaihtopelaajien ja valmentajien istuimia pääsi kokeilemaan (ne näkyvät stadionin yleiskuvassa edellä). Vierasjoukkueen pukuhuoneeseen pääsi myös, samoin lehdistöhuoneeseen. Kierros päättyi fanituotekauppaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti