sunnuntai 6. heinäkuuta 2014

Sveitsi: Bern 2.8.2011

Matka. Lensimme - mieheni ja minä - Finnairin aamukoneella Zürichiin torstaina 21. heinäkuuta 2011. Zürichin lentokentän rautatieasemalta ostimme junaliput Berniin. Junia kulkee puolen tunnin välein, joten emme joutuneet odottamaan kauan. Juna pysähtyi vain Zürichin päärautatieasemalla ja sen jälkeen Bernissä. Matka kestää noin tunnin. Olimme Bernissä puoliltapäivin.

Hotelli. Bernin keskustan hotellit olivat melko varattuja, mutta olin saanut varatuksi huoneen hotellista Best Western Hotel Bristol. Hotelli osoittautui hyväksi. Sinne on rautatieasemalta alle kymmenen minuutin kävelymatka ja se on aivan vanhan kaupungin vieressä. Saimme ylimmän kerroksen hiljaisen huoneen, jonka ainoa miinus oli pinttynyt tupakanhaju. Hotellin aamiainenkin oli kohtuullinen. Ainoastaan tuoreita vihanneksia ja hedelmiä olisimme kaivanneet enemmän.

Yleisvaikutelma. Bern on pieni kaupunki. Siellä on alle 150 000 asukasta, vaikka se on Sveitsin pääkaupunki. Vanha kaupunki, joka on samalla kaupungin keskusta, on UNESCON kulttuuriperintökohde. Vanha kaupunki on tavallaan niemellä: sitä kiertää kolmelta suunnalta Aare-joki. Joki virtaa laaksossa, johon laskeutuminen kaupungilta on jyrkkä. Joen yli kulkee monta siltaa. Seuraavasta kuvasta saa ehkä pienen käsityksen korkeuseroista.


Kuvan silta on 48 metriä joen pinnan yläpuolella. Virtaus joessa on todella voimakas. Vesi on kirkasta, vihreää. Talot on jouduttu rakentamaan rinteeseen. Kuvassa näkyvä remontissa oleva torni kuuluu katedraaliin.


Vanha kaupunki on tietysti kävelykatualuetta. Se on niin pieni, että sen kävelee päästä päähän viidessätoista minuutissa. Kaupungissa on kauniita taloja.


Kuvasta näkyy Bernin vanhan kaupungin erikoisuus: jalkakäytävät kulkevat talojen alla. Johtuneeko rakentamistapa ilmastosta, en tiedä, mutta jalankulkija on suojattu sateelta ja auringolta. Toinen huomattava seikka kuvassa on katutyö. Keskeisin katu, Marktgasse, oli auki putkistotyön vuoksi. Työmaa olikin suosittu turistikohde. Vanhan kaupungin etelälaidalla on monta näköalapaikkaa, joista hyvällä säällä voi katsella Alppien pohjoisrinteitä.


Nähtävyydet. Kaikki Bernissä kävijät joutuvat välttämättä karhutarhaan, Bärengraben. Tarha on joen varrella sillan Nydeggbrücke vieressä vanhaa kaupunkia vastapäätä. Karhuja on tällä hetkellä neljä. Niitä voi katsella ilmaiseksi. Karhu on Bernissä tärkeä eläin. Kaupungin nimi on tullut karhusta ja vaakunassa on karhu. Ilmeisesti karhutarhan ylläpito on keskustelun kohteena, eläintensuojelun vuoksi. Einstein Haus, Kramgasse 49, esittelee Albert Einsteinin kodin vuosina 1903-1905. Tuolloin Einstein oli töissä patenttitoimistossa Bernissä. Juuri noina vuosina Einstein kehitti merkittävimmät teoriansa, esimerkiksi erityisestä suhteellisuusteoriasta ja valosähköisestä ilmiöstä, josta hän sai Nobelin palkinnon 1921. Einstein Haus on kovin pieni ja suosittu, joten siellä oli ahdasta. Zentrum Paul Klee on kohtuullisen uusi nähtävyys, se avattiin 2005. Paul Klee vietti puolet elämästään Bernissä. Näyttelykeskuksessa on merkittävä osa hänen töistään. Tänä kesänä siellä on näyttely, joka valottaa Kleen suhdetta Cobra-ryhmään. Zentrum Paul Klee on kävelymatkan päässä keskustasta. Kävelimme sinne, jotta näkisimme muutakin kuin pelkän vanhan kaupungin (matkan varrella oli esimerkiksi lammastila). Pois tulimme bussilla nro 12, jonka päätepysäkki on museon vieressä. Näyttelykeskus on nähtävyys jo arkkitehtuurinsa vuoksi.


Gurten on Bernin oma "vuori". Sinne vie pitkä köysirata. Gurten on vapaa-ajanviettopaikka. Ulkoilua, lasten leikkipaikkoja, piknikkejä, ravintola ym. Siellä on myös näköalatorni, johon kiipesimme. Näköalat ovat loistavia. Menimme köysiradalle raitiovaunulla nro 9. Bernissä on hieno joukkoliikenne. Kertamaksu lyhyellä matkalla (riittää hyvin turistille) on 2,20 frangia ja jokaisella pysäkillä on automaatti, josta lipun saa ostetuksi. Tosin automaattiin täytyy olla kolikoita tai kortti, seteleitä ei voi käyttää.

Hinnat ja maksaminen. Sveitsi on Euroopan kallein maa kuten uutisoitiin juuri ennen matkaamme. Mutta senhän tiesimme ennestään. Raha on Sveitsin frangi ja tällä hetkellä se vahvistuu koko ajan euroon nähden. Kahvikupillisen hinta vaihtelee neljän ja viiden frangin välillä eli euroina neljän euron molemmin puolin. Olut on suunnilleen saman hintaista, tosin olut voi olla paljon kalliimpaakin, riippuu paikasta. Pizzat maksoivat 20-25 frangia. Torilla hinnat olivat selvästi korkeampia kuin Suomessa. Maksaminen oli kätevää. Joka paikassa voi maksaa kortilla ja Sveitsi kuuluu eurooppalaiseen maksujärjestelmään, jossa voi valita, maksaako creditillä vai debitillä.

Ravintola. Mainitsen tässä yhden suositeltavan ravintolan: Ristorante Pizzeria Rialto. Pizzeriassa on oikea puu-uuni, pitkä pizzalista ja valittavana on muitakin italialaisia ruokia. Ravintola on suosittu ja asiakkaat olivat suurimmaksi osaksi paikallisia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti