torstai 3. heinäkuuta 2014

Metz 16.6.2010

Metz on vanha keskiaikainen kaupunki Ranskan koillisosassa, lähellä Saksan rajaa. Olin ajatellut käydä Metzissä aiemminkin, mutta vasta kun Helsingin Sanomissa julkaistiin artikkeli taidekeskuksen Centre Pompidou-Metz avaamisesta, päätin lopulta mennä sinne. Tiesin, että minulla on mahdollisuus käyntiin kesäkuun alussa.

Tulin Metziin Saksasta junalla arkipäivänä puoliltapäivin ja lähdin sieltä seuraavana päivänä neljän maissa. Koska ensisijainen kohteeni oli Centre Pompidou-Metz, menin sinne heti vietyäni ensin laukun hotelliin. Taidekeskus avattiin toukokuussa. Sen ensimmäinen näyttely on Chefs-d'œuvre ? (Mestariteoksia ?). Koska en ole asiantuntija, vaan harrastelija, joka on nähnyt paljon taidetta, en ryhdy arvioimaan näyttelyä. Sanon vain, että minusta se oli hieno.

Itse taidekeskus on nähtävyys. Kaarevia muotoja, puisia ristikkorakenteita, suuria ikkunoita. Kun rakennus on suunniteltu taidemuseoksi, teokset saadaan sinne esille vaikuttavalla tavalla. En saanut otetuksi kunnollista kuvaa rakennuksesta. Kuvia on museon kotisivulla. Liitän vain kuvan kauniista ristikosta sekä näkymän museon sisältä kaupunkiin.Metz on siis vanha kaupunki. Sen keskipiste on katedraali, Cathédrale Saint-Étienne (1220-1522). Katedraalissa on hienoja lasimaalauksia, joista yhdet on suunnitellut Marc Chagall. Kaupungin ikä näkyy sen kaduilla. Alla on tyypillinen katukuva (kaikkine autoineen), sekä Centre Pompidousta otettu yleiskuva, josta näkyy, että muissakin maissa kuin Suomessa pilataan kaupunkeja rumilla rakennuksilla.


Kaupungilla oli ranskalaiseen tapaan runsaasti kahviloita ja ravintoloita. Ilma oli lämmin, joten ulkoilmakahviloissa oli väkeä. Tosin turistikin huomasi pian, että paikallisten suosiossa oli keskustan aukio Place St-Jacques, joka oli täynnä eri tyylisiä ruokapaikkoja ja kahviloita. Siellä minäkin tulin istuskelleeksi, vilinän keskellä.

Hain kaupungin matkailutoimistosta katedraalin vierestä turistikartan, joka osoittautui hyvin hyödylliseksi näin lyhyellä käynnillä. Kartassa oli kävelyreittiehdotuksia. Reiteillä pysymisen helpottamiseksi katuihin oli kiinnitetty pronssilaattoja; kullakin reitillä oli omanlaisensa laatta. Joissakin kohdissa reitit kohtasivat.


Ensimmäisenä päivänä kuljin reitin, joka vei Mosel-joen saarelle. Mosel virtaa Metzin läpi. Toisena päivänä kävelin läpi kolme reittiä. Ilman turistikarttaa en ehkä olisi löytänyt keskiaikaisen Metzin linnoituksista jäljellä olevaa osaa Porte des Allemands (saksalaisten portti) ja sen lähistöllä olevaa kaupunginmuuria. Matkoillani olen aina halunnut katsella vanhoja kiviä, mitä vanhempia, sen parempi. Nämä ovat 1200-1400 -luvuilta.


Viimeisellä kävelykierroksellani näin paikallisella Esplanadilla jotakin, joka tuo kaikille suomalaisille mieleen Miina Äkkijyrkän. Lisäksi otin kuvan telineestä, jollaisia voisi olla meilläkin.
Matka
Tulin junalla Saarbrückenistä Ranskan puolelle Forbachiin. Matka kestää 9 minuuttia. Samalta laiturilta lähti paikallisjuna Metziin. Forbachissa junaa vastassa oli joitakin virkailijoita, kai rajavalvojia, jotka katselivat tutkivasti junasta toiseen siirtyviä matkustajia. Palasin samaa reittiä. Välillä Saarbrücken - Forbach kulkee kuvan juna.


Hotelli
Varasin hotellin eBookersin kautta ainoana kriteerinä sijainti. Yleensäkin kaupunkimatkoilla, ja varsinkin näin lyhyellä käynnillä, hotellin on oltava mahdollisimman keskellä. Hotelli Novotel Metz Centre oli täysosuma. Sen keskemmällä Metzissä hotelli ei voi olla. Esimerkiksi Place St-Jacques oli vieressä. Yhden hengen huoneeksi sai suuren kahden hengen huoneen, jossa oli ilmastointi, minibaari, tv ym. Aamiainen oli erinomainen, paljon parempi kuin yleensä ranskalaisissa hotelleissa. Oli kaikkea, mitä aamiaisella voi haluta, jopa tummaa leipää, ja kaikki oli hyvää. Croissantitkin parempia kuin kahviloissa. Yöpymisen hinnasta 112,80 € aamiaisen osuus oli 13,80 €.

Ostokset
Nyt tuotan lukijalle pettymyksen. Koska inhoan shoppailua, osaan antaa ostosvinkkejä huonosti. Saatan matkustaa käymättä kertaakaan sisällä yhdessäkään kaupassa. Ainoat kaupat, joissa viihdyn, ovat kirjakauppoja. En ole koskaan ymmärtänyt matkustamista ostosten tekemisen vuoksi. Ostan vain tarpeellista. Joku voisi tietysti kysyä, ovatko kirjat tarpeellisia. Minulle ovat.

Kaupungilla kävellessäni huomasin kuitenkin, että shoppailija löytäisi Metzistä paljon mielenkiintoista. Siellä on tavaratalot Galeries Lafayette ja Printemps sekä paljon erikoisliikkeitä. Näin esimerkiksi NAF NAF -vaatekaupan (sen merkkisiä vaatteita olen joskus ostanut Suomesta). Kirjaimellisesti hotellin alla samassa korttelissa on suuri ostoskeskus. Saksalaiset tuttavani kertoivat, että he menevät joskus Metziin ostoksille, koska siellä on esimerkiksi paremmat lastenvaatevalikoimat kuin Saksassa.

Satunnaisia hintoja
  • Centre Pompidou-Metz, pääsymaksu 7 €
  • tuplaespresso 3,10 €
  • croissant 1,30 €
  • lasi valkoviiniä (12 cl) 3 €
  • pieni olut 3,70 €


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti